Hanglamp ophangen, hoe doe je dat?

Het kan al lastig zijn om een hanglamp te vinden die goed past in jouw interieur. Maar, het ophangen van de hanglamp kan soms nog net even wat lastiger zijn.  Niet iedereen is een klusser en toch heb je wel een beetje inzicht nodig om de lamp op de juiste manier op te hangen. Het ophangen van een hanglamp hoeft echter niet heel ingewikkeld te zijn. Met de juiste tips zal het ook voor jou mogelijk zijn om een hanglamp op de juiste manier op te hangen.

De juiste gereedschappen en materialen

Je hebt de juiste gereedschappen en materialen nodig om de hanglamp op de goede manier op te hangen. Je kunt hierbij denken aan: een spanningszoeker, een striptang, schroevendraaier, schroeven en pluggen en een boormachine. Je zult misschien niet alles nodig hebben, maar het is wel handig om deze gereedschappen en materialen klaar te leggen. Zo voorkom je dat je er achteraf op zoek naar moet gaan. Hanglampen worden vaak wel gewoon geleverd met bevestigingsmaterialen, maar gereedschappen zitten er vaak niet bij.

Veiligheid voorop

Net als bij andere werkzaamheden en klussen die je doet, is het belangrijk dat je het ophangen van hanglampen op een veilige manier doet. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat je jezelf niet onder stroom zet. Om dit te voorkomen, moet je altijd de stroom uitzetten. Het is niet nodig om alle stroomgroepen van de woning uit te zetten. Je kunt gewoon alleen de groep uitzetten van de plek waar je de lamp op wilt hangen. Daarom is het ook belangrijk om een spanningszoeker te hebben. Hiermee kun je controleren of de stroom werkelijk uitgeschakeld is. Een spanningzoeker is te herkennen als een doorzichtige schroevendraaier. Als er stroom op een draad staat, dan zal er een lampje gaan branden in de schroevendraaier.

De bevestigingsbeugel eerst

Het is aan te raden om te beginnen met het bevestigen van de bevestigingsbeugel van de lamp. Deze schroef je tegen het plafond. Het kan zijn dat er nog geen geschikte gaten in het plafond zitten. Deze dien je dan te boren met een boormachine.

Het armatuur

De armatuur, dus de lamp zelf, zal het volgende onderdeel zijn dat je kan bevestigen. De lamp wordt bevestigd aan de bevestigingsbeugel. Draai de aansluitkap met twee schroefjes vast aan de zijkant. Zorg wel dat je deze bevestiging stevig genoeg doet, want je wilt natuurlijk niet dat de lamp straks naar beneden valt.

Het licht ophangen

Je hebt de lamp opgehangen en nu is het moment dat je met elektriciteit aan de slag gaat. Uit de centraaldoos komen vaak drie verschillende draden. Van deze drie draden heb je de aardedraad (de groengele draad) niet altijd nodig. Het kan zijn dat je de draden nog moet strippen voor je ze kunt bevestigen in het kroonsteentje. Doe dit met een striptang. Bevestig de draden precies zoals de handleiding voorschrijft.

Het lampje

Als laatste draai je het lampje in de armatuur. Als er geen peertje is meegeleverd, dan zou je dit nog moeten kopen. Kijk altijd op de doos van de hanglamp of in de handleiding wat voor soort peertje je nodig hebt. Een verkeerd peertje zal niet branden of kapot gaan. Als je deze laatste stap hebt gedaan, kun je de elektriciteit weer inschakelen en kun je testen of de lamp het doet.

Het ophangen van een hanglamp hoeft niet moeilijk te zijn als je de handleiding goed volgt.

Pedro Riley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven