Handvaardigheid

Waarom zijn handvaardigheid en techniek belangrijk?

Techniek en handvaardigheid worden vaak gezien als echt iets voor jongens, dat is echter allesbehalve de waarheid. Maar waarom zijn techniek- en handvaardigheidslessen zo belangrijk?

Steeds meer techniek om ons heen

De techniek ontwikkelt zich steeds sneller. Twintig jaar geleden had nog niemand ooit van een mobiele telefoon gehoord en nu kan niemand meer zonder een smartphone waarmee je allerlei verschillende taken uit kan voeren waar je voorheen meerdere apparaten voor nodig hebt. Om je breed te ontwikkelen is het daarom belangrijk om je ook op technisch vlak te ontwikkelen. Het gaat hierbij voornamelijk om cognitief leter, de pure kennis bezitten.

Maak het niet saai

Techniek wordt vaak gezien als een echt jongensding, waarbij dit onder meisjes vaak saai wordt genoemd. Door hier echter al op een jonge leeftijd mee te beginnen, voorkom je dit grotendeels en wek je de interesse al op. Meisjes raken zo al vroeg geïnteresseerd in techniek en gaan er al mee aan de slag, het kan zo meer gezien worden als een uitdaging.

Motorisch en creatief handig

Meisjes zijn vaak motorisch gezien beter met de handen. Ze zijn beter in precies werken, waardoor ze juist beter zouden zijn in technisch werk dat vooral erg gedetailleerd zijn dan mannen later. Denk hierbij bijvoorbeeld aan solderen of lassen, laboratoriumwerk of het maken van computerchips. Daarnaast zijn meisjes vaak wat creatiever, waardoor ze beter zijn in het bedenken van nieuwe dingen op details.

Samenwerken

Bij techniek draait een groot deel om samenwerken. Hoe kom je samen tot de beste oplossing komen aan de hand van competetenties als ontwerpen, analyse en de praktische toepassing? Door hier al vroeg mee te beginnen, worden kinderen uiteindelijk beter in het samenwerken met anderen. Dit is erg waardevol voor de toekomst, zeker omdat meisjes hier vaak sowieso beter in zijn doordat ze vaak sociaal-emotioneel verder zijn.

Ga jij ook het wereld kampioenschap kijken nu Nederland niet meedoet? juich jij voor ons buurland België of zoek je het verder weg zoals Spanje.  Het gaat in ieder geval 14 juni weer beginnen het WK. Zoek jij nog juich spullen met korting dat kan hier!